Archívum

 Hírek, rendezvények

 

 
Fertálymester avatás
 
Huszadik alkalommal avatnak fertálymestereket Egerben 2015. február 7-én az újjá alakulás óta. Ezzel az eseménnyel kezdetét veszi az a programsorozat, mellyel az elmúlt két évtizedre, a hagyományok megőrzésre, a mai kor feladatainak meghatározására, a tizedesség modern kori szerepére kívánják felhívni a figyelmet az egri fertálymesterek.
 
 
ÚJ KÖNYV A FERTÁLYMESTERSÉGRŐL
 
Az Eszterházy Károly Főiskola Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszéke Kulturális Örökség sorozatában  a Kossuth Kiadó és a főiskola Líceum Kiadójának a gondozásában megjelent Dr. Petercsák Tivadar egyetemi tanár  A fertálymesterség. Egy hagyományőrző tisztség Egerben c. könyve. A kötet 343 oldalon, 85 fekete-fehér és 30 színes képpel illusztrálva tárja az olvasók elé az Egerben ma is létező tisztség múltját és jelenét.
     A magyarországi települések némi önállósággal rendelkező részei voltak a tizedek, utcák, járások és fertályok, amelyek élén a választott tizedesek, utcakapitányok, kapitányok, fertálymesterek álltak. Városrészükben hivatali jogkörrel rendelkeztek, ők tájékoztatták a lakosságot, beszedték az adókat, szervezték a közmunkákat, vigyáztak a közrendre és a tűzvédelemre. A 19. század közepén a polgári közigazgatás megszüntette ezeket a népi önkormányzati tisztségeket, de Egerben a fertálymesterség megélte a 20. századot, és az 1995-1996-ban újraélesztett intézmény az egri identitás részévé vált.

Bővebben...

 

 

Bővebben...

 

2013. december 7. 16:00

Szent István Városnegyed (Csákó)

 

Bővebben...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 4