2014. szeptember 19-én, Budán a volt Honvéd Főparancsnokság megújult aulájában, ünnepélyes keretek között „Az egri fertálymesterség élő hagyománya“ az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján felvétetett a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.
Az ünnepélyes átadáson Várkonyi György főkapitány, Oláh István vicekapitány, Dr. Veres Gábor, Dr. Petercsák Tivadar és Krupa Sándor kiérdemült fertálymesterek vettek részt. 
A laudációt Dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese tartotta, míg a dokumentumot aláírta Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere. L. Simon László Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Dr. Hoppál Péter kulturáért felelős államtitkár adta át a főkapitány úrnak a díszes oklevelet. A rövid állófogadást követően lehetőséget kapott a Fertálymesteri Testület, hogy a megújult Várkert Bazárban a nagyközönség számára prezentációt tartson.
Köszönet a Dobó István Vármúzeumnak azokért a múzeumi tárgyakért, melyeket kölcsön adott a bemutatkozáshoz (köpeny, felnémeti (Rác) negyed díszes, faragott botja, 1869. évi tabló) elsősorban Bujdosné Dr. Papp Györgyinek és Császi Irénnek. Köszönet továbbá Dr. Csonka-Takács Eszternek az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottság igazgatójának a lelkesítő támogatásért, gondoskodásért.
 

Néhány sor a laudációból:

„A népi közigazgatás, a területi autonómia elemi egységének igen ősi szervezete a tizedesi/fertálymesteri intézmény. A 15-19. században a Kárpát-medence különböző városaiban az egyes településrészek által választott tizedesek, német betelepítés utánfertálymesterek közvetítettek a negyedek és a városi hatóságok között, felügyeltek a rendre, az erkölcsös életre, óvták az elesetteket. Az egri fertálymesterség azért különleges, mert Magyarországon egyedülállóan Egerben maradt fenn ez a századokon át, generációról generációra hagyományozódó, koronként változó feladatokkal megbízott tisztség egészen 1950-ig. Az 1996-ban újjáélesztett fertálymesterség az „egriség” szerves része. Tagjai, de a városlakók számára is, a folytonosság érzését és a lokális öntudat erősítését biztosítja. Az évenkénti választás állandóan újrateremti, bővíti a közösséget. A tradíciókat fenntartva sajátos öltözékükben való megjelenésükkel emelik a városi rendezvények fényét. Negyedük szószólói, részt vesznek a társadalmi, kulturális, történeti értékek megőrzésében, megismertetésében, a város fejlesztésében, és karitatív tevékenységet is folytatnak.”

 

Várkonyi György főkapitány vette át L. Simon László és Hoppál Péter államtitkároktól az egri fertálymesterség Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére történt felvétel dokumentumát. 2014. Simon Attila felvétele:

Egri fertálymesterek a magyarszombatfai fazekasokkal az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében a nemzeti jegyzékre újonnan felkerült örökségelemek kihirdetése után. 2014. Simon Attila felvétele: