VETÉLKEDŐ FELHÍVÁS
„EGER ÉS A FERTÁLYMESTEREK”
címmel
 
Az Egri Fertálymesteri Testület és az
Eszterházy Károly Főiskola
Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszéke 
vetélkedőt hirdet
Alsó tagozatosok (1-4. évfolyam) számára
az Egri Fertálymesterség újjáalakításának 20 éves évfordulója alkalmából
 
Egerben háromszáz évvel ezelőtt választottak először fertálymestereket a város negyedeinek képviseletére. A tisztséghez kapcsolódó feladatok változtak az évszázadok során, de az új fertálymesterek eskütételére 1949-ig minden évben sor került. Betiltása miatt közel fél évszázadig szünetelt a fertálymesterek választása.
1995/96-ban került újjászervezésre és az elmúlt húsz évben több mint 250 egri polgárt választottak ki a feladatra. 2014-ben „Az egri fertálymesterség élő hagyománya” felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára.
 
A jubileum alkalmából az alábbi vetélkedésre várjuk az alsó tagozatos diákokat:
-  A/4 méretben készült ceruzával, filctollal, zsírkrétával színezett rajzokat vagy temperával vagy egyéb technikával készült festményeket várunk.
-  Az ábrázolás a fertálymesterekről szóljon és igyekezzen megragadni Eger és a fertálymesterek kapcsolatát, a fertálymesterek tevékenységének mai vagy egykori lényegét, fontosságát. Szerepét a város közösségének életében, a hagyományok őrzésében.
Beküldési határidő: 2015. október 10.
A beküldött munkák hátoldalára kérjük ráírni a mű címét, a készítő nevét, iskolájának nevét, osztályát, felkészítő tanárának nevét, elérhetőségét (e-mail/telefon)
A munkákat zárt borítékban kell beküldeni az alábbi címre:
-  Eszterházy Károly Főiskola, Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék
3300 Eger, Eszterházy tér 1.
-  Vagy leadni a Líceum Portáján.
A borítékra írják rá: „Eger és a fertálymesterek”
A beküldött rajzokból a jubileum alkalmából rendezett konferencia idején (október 15.) kiállítást rendezünk az Eszterházy Károly Főiskolán, ahol a résztvevők is szavazhatnak a legjobb művekre. A munkákat zsűri értékeli és október 30-ig értesíti az 1-5. helyezettet, valamint a közönségdíj nyertesét.
Az első helyezett szüleivel részt vehet a szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Örökség Fesztiválon. A díjazottak könyv és egyéb tárgyi jutalmat kapnak. A helyezettek felkészítőit neves egri borászatok termékeivel jutalmazzuk.