Tartalomjegyzék
Fertálymester avatás 2011
2. oldal
Minden oldal

Letették az esküt a fertálymesterek

2011. február 5. 12:05 S. B. S.

Hagyomány | A Bazilikában tartott szentmisét követően letette az esküt Eger 15 negyedének újonnan elválasztott fertálymestere. Az eskü szövegét Habis László polgármester „vette ki” a hivatalt újonnan betöltőktől.

 

 

A Főegyházmegyei Székesegyházban tartott szentmiséről a Városháza Dísztermébe vonult át az egri fertálymesteri testület és megannyi családtag, barát és érdeklődő. Az egybegyűlteket Várkonyi György a testület főkapitánya köszöntötte, majd előbb a hivatalukat most letevőkhöz szólt.


Ünnepélyes ceremónia a városházán. Fotó: Gál Gábor

Várkonyi György a 2010-es évet választóvonalnak nevezte. Olyan esztendőnek, amikor a mennyiség kezdett átcsapni minőségbe. „Együtt voltunk és megértettük egymást.” - idézte pünkösd üzenetét a helyzet jellemzésére. Mint fogalmazott tavaly az alapgondolat a közösségteremtés volt.

- A széteső világban ne azt keressük miben vagyok más mint a másik, azt keressük miben tudunk megegyezni - fogalmazta meg intelmeit, majd hozzátette: öröm volt tapasztalni, hogy a negyedek kezdik megmutatni sajátosságaikat. Mindegyik más szín, más arculat, más gondolatkör, de az értelme ugyanaz mindegyiknek.

A főkapitánynak volt szava az újonnan „elválasztottakhoz” is. Mint mondotta, sokat gondolkozott azon, hogy „mi legyen az iránytű, amire figyelni kell.”
- Próbáljunk meg Egerre figyelni. Döbbenet, hogy este 8 óra után kihalt a város. Hol van a kultúra? Mindenütt a leépülés és a romlás virágai bújnak elő a földből.

József Attila egy szerelmes versét idézve arra szólította fel az új fertálymestereket, hogy legyenek szerelmesek Egerbe, mert aki szerelmes, az meg akarja ismerni, jót akar neki és mindig együtt akar lenni vele. Törődjenek a kultúrával, az emberekkel, hogy ne fordulhasson többé olyan elő, hogy a Magyar Dal Napján a rendőrség egy telefonhívásra leállíthassa a rendezvényt.

A főkapitány szavait követően dr. Kádár Zsolt ajánlotta Habis László polgármester figyelmébe az újonnan elválasztott fertálymestereket. A polgármester ezután „kivette” az esküt, azaz felolvasta az eskü szövegét, amelyet a testület új tagjai letettek.

Habis László polgármester köszöntő beszédében elhangzott:
15 éve annak, hogy felelevenítették Egerben az évszázados hagyományt. Az 1949-ben hatalmi szóval megszüntetett fertálymesteri intézményt megújította Eger, létrejött ismét a negyedmesteri választások rendszere. Sok kiváló ember tagja ma ennek az egyesületnek, a legkülönbözőbb szakterületek, szakmák képviselői. Közös jellemzőjük, hogy megbecsült egriek, a lakosok felnéznek a fertálymesterekre, akik polgári értéket, kiállást, tettre készséget képviselnek.

Jelen helyzetben is együtt kell gondolkodnunk, de ezen a szükségen túlmutat az a kérdés: megvan-e munkánkban az az eredmény is, hogy amikor kell, akkor közös akarattal cselekedni is tudjunk. Manapság sokszor elhangzik, hogy egy-egy városi közfeladatra akár 5-10%-kal is kevesebb pénzt fordíthatunk, mint korábban, ugyanakkor összefogással, közös cselekvéssel így is sikerre tudjuk vinni a várost, az országot.

Dr. Dolhai Lajos szólt az újonnan elválasztott fertálymesterek nevében. Elmondta: szellemi, lelki, világnézeti egységben kívánnak dolgozni Egerért. A százráncú köpeny felvétele látható jele a testületi tagságnak, de nem csak jelez valamit, hanem emlékeztet és figyelmeztet is arra, mit vállaltak a negyedmesterek. 

 

A fertálymesterek:

 

Dr. Dolhai Lajos, Hotzi György, Szeberin István, Dr. Veres Gábor, Dr. Vincze István, Dr. Pajtók Gábor, Dr. Vida József, Zachar Tamás, Salánki Endre, Farkas György, Mihics József, Benei Csaba, Békefi László, Varga József, Ferencz Tamás