Archívum

PostHeaderIcon Beszámoló eseményekről

Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés történelmi szükségessége, avagy mit akarunk és miért.

  

2007. január 24. Eger

 

Előadó: Várkonyi György


Ma, mikor hazánk végveszélybe került, értékeink sorra vesznek, mikor az orosz megszállás megszűnte ellenére sem vagyunk függetlenek, mikor nemzetközi szerződésekben a mindenért semmi elv érvényesül kárunkra, mikor a hatalmat ténylegesen gyakorló szűk politikai elit nem más, mint áruló gazemberek arcátlanul hazug, becstelen csoportja, tovább nem tétlenkedhetünk. A nemzet még gondolkodni, emlékezni, saját véleményt nyilvánítani képes része önvédelmi eszközök után kutat.

Bővebben...

 

2006. október 19. Budapest, Kossuth tér.

Barátaim!

Október 5-én, az egri tizedesekkel álltam itt előttetek, közösséget vállalva veletek. Most megint itt vagyok, mert úgy érzem, szükség van a bíztatásra, szükség van a tisztán látásra, szükség van az itt létre, erős hitre, és összefogásra. Szükség van rátok, mert a ti kitartásotok kellett ahhoz is, hogy a jobboldal sikert arasson az önkormányzati választásokon, s ha a Kossuth tér ereje ekkora, higgyétek el, a kormányváltás is sikerülni fog. A teljes sikerhez azonban világos célokra, erős hitre, folyamatos virrasztásra van szükség, hogy hitelesen tudjuk képviselni azt, ami miatt itt vagyunk nap, mint nap.

A múlt alkalommal az ország gazdasági romlásáról beszéltem, most azt emelném ki, hogy súlyos erkölcsi válság tetézi gazdasági bajainkat. Erkölcsi válság, melyet a bal-liberálisnak nevezett hatalmi elit cinikus viselkedése okozott. Az országos közfelháborodás mára erkölcsi forradalommá szélesedett. Az ok egyértelmű, hiába is akarják a lakáj média csahos ebei tisztára nyaldosni elvtelen gazdáikat minden mocsoktól.

Bővebben...

 

Királyköszöntő

2006. augusztus 19.

 

Eger népe téged köszönt István király. Az általad alapított püspökség ezer éves falai között, az égre tekintve kiáltunk hozzád, augusztus szent napján, midőn az aranyló búzaszemekből ránk tekintő Krisztus megjelenik az új kenyérben, romlatlan, élő kenyérrel táplálva romlandó testünket.

Hozzád kiáltunk. Hol vagy erős és megszentelt férfiú, Isten választotta felelős király? Hol vagy országunk apostola, hitünk védelmezője? Hol vagy Szent István? Hol vagy te egykori dicső magyar nemzet?

Bővebben...

 

KIRÁLYKÖSZÖNTŐ

2005. 08. 19.

 

Ave beate rex Stephane, kezdődik egyik gyönyörű középkori antifónánk.

 

         „Idvez légy Bódog Szent István királ!

          Te népednek nemes reménysége.

          Idvez légy mi megtérésönknek

          Bizony doktora és apostola.

          Idvez légy minden szentségeknek

          És igazságnak fényes tiköre.”

 

Bővebben...

 

KIRÁLYKÖSZÖNTŐ

2004. 08. 19.

 

Nagyboldogasszonyt ünneplő augusztus Téged is köszönt magyarok szent királya.

István-nap vigíliáján immár tizedik alkalommal járul Eger népe színed elé abba a katedrálisba, melyet Te alapítottál. Bár a falak az évszázadok alatt leomlottak, a fundamentum szilárd. Ilyen, ezer éve álló, erős alapokra építetted országodat melynek működési alapelve az igazságosság, a méltányosság, a szegények és elesettek védelme, az itt élők gyarapodásának, és a különböző nyelvek és nemzetek békés együttélésének biztosítása volt.

Bővebben...

 

Királyköszöntő /2003. augusztus 19./

 

István nap vigíliáján köszöntünk Szent király. Eger népe hódol előtted. Nagyságod előtt fejet hajtunk, szentséged térdre kényszerít. A virág, melyet lábad elé teszünk, szívünk szeretetét illatozza. 

Bevalljuk, nem csak a kegyelet, az emlékezés, a hála hozott bennünket látásodra. Jöttünk, mert szükségünk van az erődre, az akaratodra, a hitedre, a hűségedre. Szükségünk van a tisztánlátásodra, józan ítélőképességedre, iránymutatásodra, hisz a kérdés megint az, mint ezer éve; - hogyan lépjünk be Európa panteonjába? Mit vigyünk magunkkal, mit mutassunk a világnak?

Bővebben...

 

KÖZÉLET:

Várkonyi György

Királyköszöntő

István nap vigiliálján, Téged köszöntünk Szent király. Eger népe, megint előtted áll, hogy az emlékezés, a szív és a lélek virágait eléd szórja.

Jöttünk erőt, hitet meríteni szellemiségedből, akaratodból, intelmeidből, tetteidből. Mert a kimondott szó, a megvalósított gondolat, a tett az, ami teremt. Az álmodozás csak vágy, szertefoszló illat, múló varázs, tévút, mely elkábít, megza­var.

De jöttünk, hogy mondjuk, mi mit tettünk, hova jutottunk ebben az eszten­dőben. Látom emlékszel hogyan fogadkoztunk: - magunkba nézünk, az értéktelent értékesre cseréljük, nyelvünket, kultúránkat megtartjuk, ápoljuk és gyarapítjuk. Sorsunk feletti kesergés helyett fejünket fölemeljük s bátran álljuk az idők viharát.

De azt is látom tudod, hogy a lelkesedés szalmalángja megint hamar lelo­hadt. A mindennapok betemettek, a fogadalmakat átértékeltük, a széthúzás, a gyű­lölködés ismét tanyát vert köztünk.

Azt kiáltoztuk: - Valami nagyon szépet akarunk alkotni! De nem vettük észre, hogy a szép nem lehet cél, mert a szép a küzdelem, a fáradozás, az alkotás, a te­remtés jutalma.

Látjuk ezt a jutalmat?

Bővebben...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 9