Archívum

PostHeaderIcon Az egri fertálymesterség élő hagyománya

2014. szeptember 19-én, Budán a volt Honvéd Főparancsnokság megújult aulájában, ünnepélyes keretek között „Az egri fertálymesterség élő hagyománya“ az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslata alapján felvétetett a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.
Az ünnepélyes átadáson Várkonyi György főkapitány, Oláh István vicekapitány, Dr. Veres Gábor, Dr. Petercsák Tivadar és Krupa Sándor kiérdemült fertálymesterek vettek részt. 

Bővebben...

 

KIRÁLYKÖSZÖNTŐ

2014.08.19.

 

         Augusztusban ünnepel az ország. A szorgos munka meghozta gyümölcsét, s egy szusszanásra megállhatunk hálát adni, dicsőíteni, köszönetet mondani. Hálát adni a Teremtőnek és dicsőíteni mindazért a kegyelemért, mellyel folyamatosan elhalmoz bennünket. Hálát adni Nagyboldogasszonyunknak, hogy ezer éve patrónánk Isten színe előtt. Hálát adni a sok dolgos kéznek, hogy az új kenyér idén is ott lehet a családok asztalán. Köszönetet mondani első, államalapító királyunknak, hogy egységbe kovácsolta sokszínű népét, bölcs törvényekkel szabályozta országa rendjét megteremtve alapját megmaradásunknak. Ez az alap pedig szilárd, hiszen a krisztusi szegletkőre támaszkodik és Mária szelíd alázata, fiához esdeklő imái erősítik.

Bővebben...

 

Flaskay László búcsúztatása                            2010. március 19. Rozália temető

Megrendülten, torokszorító fájdalommal állunk előtted László Barátunk Urunk. Megrendülten, mert váratlanul, fiatalon hagytál itt bennünket. Megrendülten, mert a hírt hallva döbbentünk rá, milyen gyertyaláng a földi lét, milyen törékeny a porhüvely, mely lelkünket hordozza.

Megijedtünk, mert az ősellenség, a halál közénk csapott, mint a villám, immár tizennyolcadszor. Megijedtünk önzőn magunkra gondolva, mert ha rád lesújtott, velünk vajon mit tesz?

Bővebben...

 

2006. október 19. Budapest, Kossuth tér.

Barátaim!

Október 5-én, az egri tizedesekkel álltam itt előttetek, közösséget vállalva veletek. Most megint itt vagyok, mert úgy érzem, szükség van a bíztatásra, szükség van a tisztán látásra, szükség van az itt létre, erős hitre, és összefogásra. Szükség van rátok, mert a ti kitartásotok kellett ahhoz is, hogy a jobboldal sikert arasson az önkormányzati választásokon, s ha a Kossuth tér ereje ekkora, higgyétek el, a kormányváltás is sikerülni fog. A teljes sikerhez azonban világos célokra, erős hitre, folyamatos virrasztásra van szükség, hogy hitelesen tudjuk képviselni azt, ami miatt itt vagyunk nap, mint nap.

A múlt alkalommal az ország gazdasági romlásáról beszéltem, most azt emelném ki, hogy súlyos erkölcsi válság tetézi gazdasági bajainkat. Erkölcsi válság, melyet a bal-liberálisnak nevezett hatalmi elit cinikus viselkedése okozott. Az országos közfelháborodás mára erkölcsi forradalommá szélesedett. Az ok egyértelmű, hiába is akarják a lakáj média csahos ebei tisztára nyaldosni elvtelen gazdáikat minden mocsoktól.

Bővebben...

 

KÖZÉLET:

Várkonyi György

Királyköszöntő

István nap vigiliálján, Téged köszöntünk Szent király. Eger népe, megint előtted áll, hogy az emlékezés, a szív és a lélek virágait eléd szórja.

Jöttünk erőt, hitet meríteni szellemiségedből, akaratodból, intelmeidből, tetteidből. Mert a kimondott szó, a megvalósított gondolat, a tett az, ami teremt. Az álmodozás csak vágy, szertefoszló illat, múló varázs, tévút, mely elkábít, megza­var.

De jöttünk, hogy mondjuk, mi mit tettünk, hova jutottunk ebben az eszten­dőben. Látom emlékszel hogyan fogadkoztunk: - magunkba nézünk, az értéktelent értékesre cseréljük, nyelvünket, kultúránkat megtartjuk, ápoljuk és gyarapítjuk. Sorsunk feletti kesergés helyett fejünket fölemeljük s bátran álljuk az idők viharát.

De azt is látom tudod, hogy a lelkesedés szalmalángja megint hamar lelo­hadt. A mindennapok betemettek, a fogadalmakat átértékeltük, a széthúzás, a gyű­lölködés ismét tanyát vert köztünk.

Azt kiáltoztuk: - Valami nagyon szépet akarunk alkotni! De nem vettük észre, hogy a szép nem lehet cél, mert a szép a küzdelem, a fáradozás, az alkotás, a te­remtés jutalma.

Látjuk ezt a jutalmat?

Bővebben...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 13