Archívum

Cs. Varga István

2009 március 15-én, Egerben, a Petőfi szobornál, a városi ünnepségen elmondott

beszéd

 
„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni. Ha az ünnep elérkezik, figyeljünk az ünnepre! Az ünnep, üdvnap, idnap, innep: szent napot jelent. Tudjuk: az ünnep van az emberért és nem az ember az ünnepért. Ünnepnapon fokozottan érvényes a jézusi üzenet: ne féljetek, örvendjetek! Emlékezzünk és ünnepeljünk: mert önmagunk, nemzetünk szellemi-lelki erejét akarjuk gazdagítani.Ez az ünnep elődeink érdeme: ajándéka. Tőlük kaptuk: jussunk, örökségünk.

Bővebben...

 

Fertálymesterek: ősi erkölccsel a negyedek élén 

Egres Béla    2009. február 8. 10:03 |

 A hagyománynak megfelelően Szent Apollónia napjához kötött egész napos eseménysorozat fénypontjaként megtörtént az új esztendőre elválasztott fertálymesterek avatása.

 A nagytemplomban két kiérdemesült negyedmester, Czakó István és Mándy Zoltán kanonokok celebrálták a szentmisét. Czakó István emlékeztetett rá, hogy ez az ősi megbízatás eleinte egyfajta küldöncöt, utóbb valódi hivatalt jelentett, míg végül, akik viselhették e hivatal jelképeit, a százráncú köpenyt és a szalagos botot, a város szellemi életének letéteményeseivé nemesedtek.

Bővebben...

 

Koszorúzás 2008.10.23.

Bővebben...

 

Királyköszöntő

2008. augusztus 19.

Eger

 

Légy áldott Szent István, magyarok királya. Köszöntünk augusztus idusán, égi születésnapodon. Azért jövünk évről évre, az egri vár e szent helyére, hogy nagyságodnak fejet hajtsunk, emlékedet ébren tartsuk, tetteidből okulhassunk, erős hited megtarthassuk. De jövünk köszönetet mondani előrelátásodért, intelmeidért, kitartásodért, bátorságodért, az állam megszervezéséért, mellyel megtartottad nemzeted mind a mai napig. Köszönetet mondani, mert megingathatatlan voltál az igazságban, hűséges a hitben. Mint uralkodó, tisztán láttad Isten előtti felelősségedet, ezért a templomban évente letetted hivatalodat annak jeléül, hogy azt csak kölcsön kaptad Istentől és annak bizonyságára, hogy hatalmadat neki áldozod.

Bővebben...

 

Bővebben...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 13