Archívum

PostHeaderIcon czegei gróf Wass Albert szobrának avatása - 2015

 

PostHeaderIcon Az Ónodi országgyűlés című kép ajándékozása Borsiba - 2015

 

PostHeaderIcon Koronás kopjafa állítás Erdélyben - 2014

 

PostHeaderIcon 10 éves a fertálymesterek imacsoportja

2016 április 16-n a Szent István rádióban egy emlékezetes imaszolgálat keretében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a fertálymesteri testület imacsoportja. Ezt az ünnepi alkalmat jelenlétével megtisztelte Dr. Ternyák Csaba érsek úr valamint Kakuk Ferenc érseki titkár is. A zsúfolásig megtelt stúdióban húsvéti idő lévén a dicsőséges rózsafüzért imádkoztuk. Az imaszándékok elhangzása után,  érsek úrnak a titkokhoz  fűzött gondolatai tették teljessé azok értelmét.

Az imádságot követően Keresztény Ifjusági Klub termében folytatódott az ünneplés. Bevezetőben néhány személyes emlék felidézésével illetve egri érseki beiktatásakor elhangzott, Izajás próféta könyvéből vett idézettel köszöntöttük érsek urat valamint megemlékeztünk az imacsoport történetéről a kezdetektől napjainkig.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon 20 éves az újjáalakult Egri Fertálymesteri Testület

 

A fertálymesterség újjászervezése Egerben és mai feladatai.

   Vajon mi késztet embereket arra, hogy a múltat kutassák, hogy elmerengjenek apáik, nagyapáik történetein, hogy régi könyveket lapozgatva rácsodálkozzanak hajdanvolt szokásokra, tanulmányozzák a társas élet rejtelmeit, az emberek közötti munkamegosztást, rendet, hierarchiát. Vajon mit keres a modern világ gondolkodó embere a poros ládafiában, pókhálós padlásokon, kamrák zugaiban. Talán kapaszkodókat, támpontot, eligazítást az élete megszervezéséhez, talán a jövőt próbálja megfejteni, hisz múlt nélkül az nem létezhet. Micsoda megdöbbentő pillanat, mikor a kutató felismeri, hogy ő maga a múlt sűrítménye, egyik végpontja, hisz létében, ha csak tíz generációt visszaszámolok több mint kétezer ős alakja, jelleme, érzése, tudása, szerelme koncentrálódik. Fölemelő azonban azt megérezni, hogy bár a múltból nézve az egyik végpont vagyok, a jövő szempontjából ezer lehetőség, ezer új élet elindítója. Láncszem az örökkévalóban. Tisztában vagyunk teremtettségünk e csodájával, érezzük-e felelősségünket? Érezzük-e, hogy a hagyományok ápolása nem csupán hobbi, divat, hanem a kultúránk megtartása, önmagunk erősítése. A magyar nemzet évezredes kultúrája, századokon át formálódó társadalmi normái, csodálatos nyelve, népművészete az a közös alap, melytől magyarok vagyunk, teljes személyiséggé válhatunk. Eldobnunk nem szabad. Ez az a keret, mely a gyorsan változó világban eligazít. A kiszámíthatóság biztonságot ad. Egy erős, tudatos közösség határtalan védelmi erővel bír. 

Bővebben...

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 13